+36 70 866 4833 info@perfectcool.hu

Kültéri teraszfűtés megoldások: gázfűtés vagy infra teraszfűtés?

 

A vendéglátó helyek teraszainak, sátras rendezvények, vagy kültéri rendezvények fűtési megoldásainak terén megkülönböztetünk hagyományos gázos (konvekciós, meleg levegős) fűtési rendszereket, valamint a sugárzó fűtéseket, mint például az infra hősugárzókat vagyis az infra teraszfűtést.

 

 

Kültéri terasz fűtés megoldások 1. Meleglevegős fűtés – gázgombával

 

A gázgomba konvektív típusú fűtőrendszer, mely a meleg levegőt melegíti fel. Hátránya, hogy a meleg levegő felfelé száll. Nagyobb belmagasságú rendezvény sátrakban így a meleg levegő hőtakarót képez a mennyezet alatt. Kültéren pedig egyszerűen felszáll és így elszáll a meleg. Ez két dolgot eredményez:

  1. az alsóbb rétegekben nincs elég meleg
  2. nagyfokú energiaveszteséget

Kültéri teraszfűtésként tehát a gázgombával történő fűtés relatíve költséges megoldás. Sokan döntenek az elektromos infra teraszfűtés mellett.

 

 

Kültéri terasz fűtés megoldások 2. Infra teraszfűtés

 

Infra hősugárzók működésük során az elektromos áramot alakítják át infravörös sugárzássá és ezáltal hőforrásként működnek. A sugárzó fűtés működési elve Nap sugárzásához hasonlítható. A Napból érkező sugarak először a talajt és a rajta lévő tárgyakat melegítik fel, a levegő csak ezután melegszik fel. Mivel az infra teraszfűtés sugárzó fűtés, így csupán a felületeket, testeket fűti fel, a levegőt nem. Ezáltal egyenletes hőérzetet és magasabb komfortérzetet biztosít.

Az infra teraszfűtés jellemzője, hogy minimális hőveszteséggel üzemel, így használatával akár 30-50 %-s energia- és költségmegtakarítás érhető el a gázgombához képest.

Az infra teraszfűtés nem csupán kültéren alkalmazható megoldás. Nagy helyiségek fűtésére is kiválóan alkalmas, mivel előnye, hogy közvetlenül az objektumokat melegíti fel, nem pedig az egész légtér levegőjét.

 

legjobb teraszfűtés

 

 

Miért jobb az infra teraszfűtés hatásfoka a gázgombához képest?

 

 

  • Amiatt, hogy az infra fűtés csupán a testeket és tárgyakat melegítik fel, nem pedig a teljes légteret, magasabb hatásfokkal rendelkeznek, így akár 30-50 %-os energiamegtakarítás érhető el. Ezzel szemben a gázgomba esetében a meleg levegő nagy része felszáll, így alacsonyabb rétegekben ez a hűtési forma nem hatékony.
  • Az infra teraszfűtésnél a felfűtési idő jóval rövidebb, azonnal melegérzet keletkezik a test melegítése által.
  • Az infrafűtés magasabb hőérzetet biztosít mint a mért hőmérséklet, így rendkívül költséghatékony.

 

Infra terszfűtő berendezéseink